Risalah Al-Qur’an – Memperingati Muhammad Asad

Page 4

Liku-liku Akhir Hayatnya

Pada tahun 1987, Asad menerbitkan “This Law of Ours and Other Essays”, yang merupakan koleksi artikelnya tentang pemikiran politik dan aliran keagamaan umat Islam yang beliau tulis saban tahun tetapi tidak di terbitkan. Beliau kekal aktif dari segi intelektual sehingga ke akhir hayatnya. Beliau juga tidak pernah meninggalkan kehidupan yang penuh dengan pengembaraan dan penghijrahan, bergerak dari timur ke barat, utara ke selatan, menghabiskan selama 19 tahun di Tangier, Maghribi, sebelum berpindah ke Mijas, Andalusia salah satu daerah di Sepanyol.

Leopold Weiss dilahirkan pada 2 July 1900. Muhammad Asad meninggal dunia apada 20 July 1992. Beliau dikebumikan di tanah perkuburan Islam Granada, Andalusia.

Muhammad Asad telah berdiri dengan kekuatan sendiri diantara umat Islam kontemporari kerana keistimewaan persepsi dan sumbangannya kepada Islam. Dengan penguasaan beliau dalam bahasa Inggeris, ilmu beliau dalam Kitab Injil dan sumber-sumber Injil, juga sejarah dan ketamadunan bangsa Yahudi, Asad telah mencapai kejayaan yang lebih besar dalam menyampaikan kepada pembaca Islam dan bukan Islam intipati ajaran Islam dalam sejarah dan konteks yang kekal abadi serta tidak terikat pada mana-mana zaman.

Tetapi disebalik perkataan-perkataan dan buku-bukuan, Asad ingin melihat tubuh Islam yang hidup dan berkembang dalam dunia moden ini. Walaupun cemas dengan keadaan sedih umat Islam dan agenda mereka yang kalut, beliau kekal optimis hingga ke akhir hayatnya bahawa generasi baru umat Islam akan bangkit dan melaksanakan impian beliau menjadi realiti.

Beliau ingin, terutamanya, melaburkan harapan yang tinggi kepada para pemuda Islam untuk idealisma, kemampuan dan keinginan untuk berfikir dan berhujah. Asad merupakan suara hati kepada umat Islam yang berfikir. Dan inilah Tafsir beliau yang amat bijaksana itu yang akan diterjemahkan.

Dr Ahmad Farouk Musa
Pengerusi dan Pengarah
Islamic Renaissance Front

 

 

Bibliografi

1.    Asad, Muhammad (1980) The Message of The Qur’ān, Dar al-Andalus:    Gibraltar.
2.    Asad, Muhammad (1996) The Road to Mecca (1996), Islamic Book Trust: Kuala     Lumpur.
3.    Asad, Muhammad (1999) Islamic State and Government in Islam, Islamic Book     Trust: Kuala Lumpur.
4.    Asad, Muhammad (1999) Islam at the Crossroads, The Other Press: Kuala Lumpur.
5.    Asad, Muhammad (2000) This Law of Ours, Islamic Book Trust: Kuala Lumpur.
6.    Asad, Muhammad (2002) Sahih al-Bukhāri: The Early Years of Islam, Islamic Book     Trust: Kuala Lumpur.
7.    Chande, Abdin. Symbolism and Allegory in the Qur’an: Muhammad Asad Modernist     Translation , Islam and Christian Muslim Relations 2004; 15 (1): 78-89.
8.    From Leopold Weiss to Muhammad Asad, The Impact International 1992; Vol 22:     34-36.
9.    Hoffman, Murad W. Muhammad Asad: Europe’s Gift to Islam, Islamic Studies     2000; 39(2): 233-247.
10.    Hourani, Albert. (1991) History of the Arab People, Cambridge, Mass.: Harvard     University Press.
11.    Iqbal, Muzaffar. Muhammad Asad: A Biography, Islamic Studies 1998; 37(3): 411-    414.
12.    Iqbal, Muzaffar. ‘Abdullah Yusuf Ali and Muhammad Asad: Two Approaches to     the English Translation of the Qur’ān. Journal of Qur’ānic Studies 2000; 107-123.
13.    Khan, Muhammad Muhsin (1983) The Translation of the Meanings of Sahih al-    Bukhāri, Kazi Publication: Lahore.
14.    Kramer, Martin. The Road to Mecca: Muhammad Asad (born Leopold Weiss), in The     Jewish Discovery of Islam: Studies in Honor of Bernard Lewis, ed. Martin Kramer (Tel     Aviv: The Moshe Dayan Centre for Middle Eastern and African Studies 1999; 225-47.
15.    Nawwab, Ismail Ibrahim. A Matter of Love: Muhammad Asad and Islam. Islamic     Studies 1998; 39(2): 155-231.
16.    Nawwab, Ismail Ibrahim. Berlin to Makkah: Muhammad Asad Journey into Islam,     Saudi Aramco World 2002; 53 (1): 6-32.
17.    Parker, Mushtak. Death of a Muslim Mentor. The Middle East 1992; 211: 28-29.
18.    Rahim, Hasan Zillur. Muhammad Asad: Visionary Islamic Scholar, Issues in Islam     1995;